Jonas.Jonsson

Jonas.Jonsson

Ny tid ny strid

ÖvrigtPosted by Jonas Sun, July 25, 2010 14:43:17
Det slog mig när jag handlade saft häromdagen, att på 90-talet och början på hundratalet var det hett med sockerfritt. Tänker naturligtvis närmast på fun light, "den utan socker". Det värsta tänkbara då var kanske att bli tjock kan man tänka sig. Idag läser man "sötat med äkta socker" på vissa flaskor, "inga artificiella sötningsmedel" på andra. Så nuförtiden är vi kanske mer rädda för att dra i oss cancerogena kemikalier. Frågan är om denna antitrend kommer att svänga tillbaka när vi blir mer rädda för att bli tjocka igen? Hur som helst så verkar det som att man som saftdrickare kan välja mellan diabetes och hjärtproblem eller cancer i hela kroppen.

En annan tanke är att man gärna proklamerar "endast naturliga ingredienser" som om detta skulle vara nåt bra. I motsats till giftiga kemikalier i nån tunna från en öststatkemifabrik låter det ju bra, men jag vill göra gällande att naturligt inte nödvändigtvis behöver betyda bra. Flugsvampar och Bolivianska pilgiftsgrodor må vara så naturligt det kan bli, men ändå inget man vill dynga i sig eller pressa ner i saften. Förövrigt skulle man kunna ifrågasätta begreppet naturligt rent definitionsmässigt. Man skulle kunna argumentera att allt som finns på jorden, vare sig det är processerat i någon mån eller inte är naturligt, då är bara typ månstoft onaturligt. Man skulle också kunna argumentera att endast det som är plockat direkt från naturen är naturligt, som när man äter rötter och insektslarver direkt i skogen, och att exempelvis innehållet i mjölkpaketet på frukostbordet är högst onaturligt.

Slutsats: Det man lyfter fram som sitt säljande argument på saftflaskan kan vara totalt avskräckande eller träffsäkert attraktivt beroende på många variabler. Bland annat vad som är trendigt i samhället för tillfället.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.