Jonas.Jonsson

Jonas.Jonsson

Exakt en månad

ÖvrigtPosted by Jonas Wed, August 16, 2017 23:12:15
Det kan man höra ibland, begreppet "exakt en månad". T.ex. "idag är det exakt en månad till julafton". Det man menar är naturligtvis "detta datum nästa månad är det julafton". För hur lång är exakt en månad? Från den 24 november till den 24 december är det ju 30 dagar, från den 24 juli till den 24 augusti är det 31 dagar. Låt oss först fastställa hur många dagar varje månad har:

Januari - 31
Februari - 28. Men vart fjärde år är det skottår, då är alltså en genomsnittlig februari 28,25 dagar.
Mars - 31
April - 30
Maj - 31
Juni - 30
Juli - 31
Augusti - 31
September - 30
Oktober - 31
November - 30
December - 31

Genomsnittet blir då (31+28,25+31+30+31+30+31+31+30+31+30+31)/12=30,4375 dagar

0,4375 dagar är inte direkt relaterbart, det motsvarar 0,4375x12=5,25 timmar dvs. 5 timmar och 15 minuter. Det innebär att den 24 november kl 18:45 är det exakt en månad till julafton. Eller mer exakt att det är exakt en månad till det första minuten på julaftonsdygnet, fast det är egentligen ganska ointressant eftersom det för den som har en någorlunda normal dygnsrytm är mer kvällen innan julafton. Dessutom har det efter påpekandet och den eventuella efterföljande diskussionen passerat både sekunder och kanske minuter, varpå den exakta månadsreferensen är förbi. Jag kan iofs tycka att det är legitimt att hålla sig till hela minuter i sammanhanget.

SLUTSATS:
Ja, vad är den egentligen? Att begreppet "exakt en månad" är ganska värdelöst och att om man betraktar en månad som 30-ish dagar så räcker det gott och väl i de flesta sammanhang. Varför blicka framåt hela tiden och riskera att inte leva i nuet?

  • Comments(0)//blogg.jplace.se/#post68

Vem är coolast - Crocodile Dundee eller Indiana Jones?

ÖvrigtPosted by Jonas Sat, May 14, 2016 18:13:04
Tiden är inne att bena ut vem som är coolast av Crocodile Dundee och Indiana Jones. De två coolaste personerna i filmhistorien. Låt oss dyka direkt in i mätpunkterna:

VAPEN
Dundee har sin kniv, och den är visserligen riktigt cool, samt nån sorts kängurustudsare men Indy jobbar med olika revolvrar, pistoler, sin piska och t.o.m. pansarskott. Poängen går tveklöst till Indy.

ORMAR
Här kan jag inte riktigt ta credd, det var faktiskt Noel som kom på det objektiva mätvärdet ormar: Dundee möter och tar hand om en orm i taget medan Indy droppar ner i en grotta kokande av ormar. Poäng Indy.

BRUDAR
Alla vet ju att rätt brudar kan boosta coolhetsfaktorn ordentligt. Indys kvinnorelationer har nåt stormigt över sig, han verkar föredra bimbos och hinner t.o.m. bli sol-och-vårad av en girig rånazistkvinna. Dundee agerar lite mer moget och är inte rädd för commitment, Sue har dessutom fötterna stadigt på jorden och en hel del integritet. Poäng till Dundee.

SIDEKICKS
Förutom Sue har Dundee ett gäng laid back lantisar med Wally i spetsen som backar honom, han blir polare med allt från limochaffisen till polisen och när det hettar till i tvåan får han bra hjälp av de sköna auberginerna. Indy har en högljudd kinespojke, sitt ex och sin gamla farsa. Hur coolt är det? Poäng Dundee.


KLÄDSEL

Även om Indy är svincool i sin skinnjacka, hatt och piskan som accessoar så slår inget en ormskinnsväst. Poäng Dundee.


MOTSTÅNDARE
Crocodile Dundees främsta motståndare är krokodilerna, och han är awesome när han mördar den gigantiska besten som biter tag i Sues vattenflaska i string-scenen med sina bara händer och en enorm kniv. Utöver det blir han lite osams med ett par kokain-indianer i yuppiekostym. Tyvärr, Mick har inget att komma med här eftersom Indiana slåss mot djungelindianer, egyptiska lönnmördare och svärdmästare, Shanghai-gangsters, en indisk dödssekt, ett hemligt brödraskap samt framförallt nazister. Bara nazisterna för sig är en automatisk win. Två poäng till Indy.


BEDRIFTER
Då ska vi se, Indiana Jones springer ifrån en rullande sten, får alltid fast och lös sin piska på första försöket, hittar både den judiska arken och den kristna graalen, dödar ett gäng nazister, spränger en pansarvagn, räddar en massa barn från slaveri, överlever ett fall från ett flygplan utan fallskärm, ligger med samma brud som sin farsa, blir ihop med sitt ex, överlever en dödlig dos gift, tjuvåker med en ubåt (?!), kastar nån från ett luftskepp, kör race med gruvvagnar, käkar aphjärna och överlever en atomsprängning med hjälp av envishet och ett gammalt kylskåp. Crocodile Dundees bedrifter är lite färre, han listar ut att bruden som stöter på honom på en bar egentligen är en snubbe och lär sig åka rulltrappa. Typ. Hans största bedrift är nog att landa Sue. Poäng Indy.

SLUTSATS
De är de två häftigaste personerna någonsin men Indiana Jones är ändå vinnare med 5-3. Trots kylskåpsscenen.

  • Comments(0)//blogg.jplace.se/#post67

Internet

ÖvrigtPosted by Jonas Sun, March 27, 2016 21:22:03

Ibland får jag känslan av att Facebook inte vill ha mig där eftersom så stor del av innehållet är länkar som tar mig bort från Facebook. I regel till en länksida, eftersom innehåll alltid tycks ligga någon annanstans. Så det börjar med att man scannar vad som hänt på FB och några klick senare kollar man typ "top 10 ugliest animals of the world" på en random skämtsida. I princip all aktivitet på internet är egentligen bara kortare eller längre transportsträckor till Youtube. Och har man väl hamnat på Youtube, vilket man såklart gör förr eller senare, kan det eskalera fort. Man börjar med någon schysst Fail-samling och helt plötsligt undrar man varför man tittar på en dvärg som skär upp sin cysta på knät.

Det som stört mig på sistone är videolänkarna ovanpå videoklipp på Youtube. Inte ads och reklam, vilket jag köper, utan länkar till andra klipp. Hela resten av internet består av länkar till Youtube-klipp (förutom sektionen för hur man gör hemmagjorda bomber såklart). När jag väl ser roliga klipp vore det najs att för en gångs skull slippa länkar till roliga klipp.

Det sammanfattar vår tid ganska bra: det duger inte med vad som händer just nu, jag vill även ha det som kommer sen. Henrik Schyffert hade en utläggning i "Landet Brunsås" om hur allt är så tillgängligt idag, man kan slå upp vad som helst, beställa kläder eller köpa torkarblad när som helst på dygnet, så det enda som är otillgängligt är framtiden. Vilket kan göra att man tenderar att stressa igenom det man gör just nu, typ tömma diskmaskinen eller äta middag, för att snabbt komma åt det som kommer sen. Även om det är att streck-se Kvinnofängelset.

Jag har samtal med mina barn om att vara i nuet, överenskommelser i stil med att "nu när vi bowlar så pratar vi inte om vad vi ska göra efteråt, utan det tar vi sen". Det är nog inte svårare än så - att reglera sig själv. Man kan tycka vad man vill om olika omständigheter, och även om det faktiskt var bättre förr (vilket jag ofta ifrågasätter) så kan man inte vrida tillbaka tiden. Det är bara att acceptera att det finns många stressmoment, man kan fortfarande käka en schysst korvmacka i lugn och ro och kolla bloopers med djur om man vill.  • Comments(0)//blogg.jplace.se/#post66

Tandfen 2016

ÖvrigtPosted by Jonas Sat, March 26, 2016 22:17:23
När jag var 15 var en av de där fåniga drömmarna man hade att bli serietecknare. Andra acceptabla karriärer var filmregissör, gitarrist i ett episkt punkband, Crocodile Dundee på riktigt, ninja eller författare. Precis som att jag ibland spelar med någon gammal punkskiva har jag inte utvecklat serietecknandet längre än gitarriserandet. Men ibland når ett uns av inspiration fortfarande genom ekorrhjulsbubblan. Då kan det se ut typ så här:
  • Comments(0)//blogg.jplace.se/#post65

Nervgift

ÖvrigtPosted by Jonas Tue, March 22, 2016 21:11:57
Man bör inte ge honung till barn under 1 år eftersom den kan innehålla sporer av bakterien Clostridium botulinum, som producerar det oerhört potenta toxinet Botulinumtoxin. I kraftigt utspädd form används det vid icke-kirurgiska ingrepp under bl.a. namnet Botox.

Ett annat nervgift som klingar mer bekant är nikotin, som vid konsumtion bl.a. frigör flera signalsubstanser vilket ger en känsla av välbefinnande. Nikotin förekommer i flera potatisväxter, t.ex. tomat och potatis, och framförallt i varianter av tobakssläktet. Att tillverka toxiner är ett framgångsrecept i växtriket eftersom det kan hindra ens delar att t.ex. bli uppätna av insekter. Potatisblast innehåller toxinet solanin, vilket skyddar mot angrepp av svampar och bakterier. Solanin har inga matchande receptorer hos människan för att trigga någon signalsubstans som kan ge ett välbefinnande, utan ger vid konsumtion symptom som yrsel, illamående, kräkningar, diarré, magkramp och hjärtrytmrubbningar. Det förklarar varför konsumtion av tobak är utbredd men konsumtion av potatisblast inte är det.

Konsumtionen av potatis är dock utbredd, med länder som Vitryssland och Ukraina i konsumtion per capita-toppen. När potatisplantan genererar mer energi än den gör av med lagras överskottet i form av stärkelse. När jag äter mycket potatis hjälper bakterier som bor i min mage att utvinna energi ur den. Mycket likt potatisplantan så tillgodogör jag mig ibland mer energi än jag gör av med och då lagras överskottet i form av fettdepåer, främst kring midjan.

Vad har då bin, jag och potatis gemensamt? Vi är resultatet av hur evolutionen format oss och lyder till instinkter. Potatisplantan har det programmerat i sitt DNA att producera klorofyll och nervgift när en stärkelseknöl blir utsatt för ljus och jag har det programmerat i mitt DNA att äta så mycket som möjligt för att säkerställa min överlevnad.

  • Comments(1)//blogg.jplace.se/#post64

Dub

ÖvrigtPosted by Jonas Thu, September 10, 2015 20:47:08
Och herren kallade Moses till berget Sinais topp. Och gud talade alla dessa ord och sade: "I skolen taga befintlig musik och mixa om denna till oigenkännlighet, I skolen följdligen kasta om ljudavsnitt, de första skola vara de sista, och de unika och iögonfallande skola I kallen riddims. På den första till den sjätte dagen skolen I manipulera inspelningar på höjden och bredden och på det sätt I finnen lämpligt och därtill. På den sjunde dagen skolen I addera ljudeffekter och det skall låta skruvat". Och folket förnam basen och ekot och namnet herren hade givit var Dub.  • Comments(0)//blogg.jplace.se/#post63

Tillhörighet

ÖvrigtPosted by Jonas Tue, June 02, 2015 22:47:12

Om man är en grupp människor som umgås eller gör något tillsammans, vad vill man då kalla sig? Ett gäng är sällan förknippat med något positivt. ”Ungdomsgäng bakade wienerbröd till polisen” läser man sällan. När jag tänker efter vet jag inte om något positivt någonsin börjar med ”ungdoms-”? Ungdomsanstalt, ungdomsodör, ungdomssynd.

Låt mig måla upp följande scenario: vi ett tiotal människor i alla åldrar som träffas i parker och dricker kaffe vid vaxduksbeprydda bord med små tyngder i clips, spelar kubb och grillar ostwienerwurst. Härmed följer en analys av möjliga etiketter:

● Grupp. Ett fornsvenskt begrepp för det vi idag kallar ”band”, vanligt på 90-talet. Känns alternativt som om man har en extrem politisk agenda. En gruppering har definitivt en extrem politisk agenda.

● Klunga. Känns alltför ofrivilligt, typ som alla som är på väg åt samma håll på en gatufestival.

● Flock. Passar bättre för antiloper. Eller ungdomar.

● Team. Det är man bara på arbetstid, speciellt om man jobbar med spelprogrammering.

● Junta. Kan väl fungera om man är i Spanien under en fransk ockupation. Den svenska syjuntan ska väl vara äldre damer som tänker sy men pratar istället.

● Block. En avdelning i ett maximum security prison. Alternativt kanske en subgruppering under IRA.

● Kår. Oavsett om det är i student-, yrkes- eller militär miljö så tror jag att det i någon utsträckning innefattar blåsinstrument.

● Hord. Det är endast mongoler som kan bilda en hord, och då gärna till häst.

● Krets. Känns ganska vagt, man är liksom inte helt medveten om vem man egentligen avser. Typ en valkrets, jag vet inte vem som har röstat såhär men någon har ju uppenbarligen det.

● Klubb. Det skulle kunna fungera, men det känns som ett tvång att faktiskt utöva någonting. Och ha träningsoveraller med samma logo.

● Sammanslutning eller ring. Här måste man ha en hemlig hälsning och utöva pseudoreligiösa ritualer. Gärna nåt med getter.

● Fraktion. Politisk avstickare. Typ vi gör samma grej fast här borta. Perfekt för dig som gillar att uppfinna hjulet men kalla det nåt annat!

● Syndikat. Måste vara världsomspännande och kriminellt. Måste innefatta minst en äldre kinesisk herre med långt skägg som han långsamt stryker och funderar ondskefullt.

● Sällskap. Ganska lättsplittrat. Typ när man hänger med folk på en charterresa och lovar att hålla kontakten men inte gör det.

● Samfund, församling. Alltför religiöst.

● Gille. Lite väl förknippat med dryckenskap.

● Samkväm. För ålderdomlig prägel.

● Hop, pack, liga. Alltför nedsättande.

● Klan. Då måste man ha släktband eller vara rårasist. Helst båda.

● Folksamling. Vad man ska sikta på när man får en psykos bakom ratten.

● Skara. De som samlas för att titta på en häst som ramlat och brutit benet på torget och låter konstigt.

● Följe. Låter som om man är på väg nånstans och att man har en uttalad ledare. Gärna under medeltiden. Jag tror man sjunger visor medan man går också.

● Uppbåd, mobb. Då man är upprörda tillsamans och är beväpnade med påkar och facklor.

● Styrka, trupp, här, manskap. Colombianska gerillasoldater i varierande mängd.

Hm, kanske sällskap passar bäst ändå. Vad tycker du?  • Comments(0)//blogg.jplace.se/#post62

Skräckfilm

ÖvrigtPosted by Jonas Sat, June 14, 2014 16:48:41
När jag var liten älskade jag skräckfilm. Det ligger kanske nära tillhands när man är lyckligt lottad med en stillsam uppväxt i en trygg del av landet, för att inte tala om världen. Denna preferens inom underhållning har förändrats sedan tidiga tonåren och reducerats till någon sorts nostalgi.

Däremot är det först i vuxen ålder jag ser parallellerna mellan Jason, Michael Myers och Freddy Kreuger-typen av slasherfilmer och en konservativ monoteistisk livsåskådning. En gamla testamentet-fruktansorienterad mentalitet där naturligtvis de ungdomar som står emot frestelser, framförallt föräktenskapligt samliv, klarar sig i slutändan. När det gäller samliv i allmänhet och kvinnors sexualitet i synnerhet finns en koppling mellan vampyrfilmer och religiös manlig äganderätt och paranoia. Draculas bett representerar frigjordhet och otyglad (läs: sexuell) djuriskhet, som givetvis måste bestraffas med döden.

En tacksam skrämselfaktor med både Dracula och Freddy Kreuger är att de angriper när vi är som mest maktlösa: i den oundvikliga sömnen. Det gör även utomjordingarna, ett scenario som skrämde mig längre upp i åren än Freddy och Jason. Kanske pga. deras godtycklighet, det finns inget mått av straff i de gröna figurernas agenda. Eller kanske pga. att universum är så outforskat att det framstod som mer troligt. Vilket för oss till vetenskapen: strävan att försöka förstå sig på hur världen fungerar och de tabubelagda livets mysterier har historiskt ansetts gudsfrånvänt. Dr Jekyll & Mr Hyde, Frankenstein, The Hills Have Eyes osv. lär oss hur den som vågar försöka påverka guds mystiska plan i sitt oheliga laboratorium alltid i slutändan straffar både sig själv och världen.

En vidareutveckling av vetenskapens konsekvenser är zombiegenren. Ett hemligt militärt experiment eller giftigt avfall som förvandlar vanliga människor till människoätande och viljelösa. Men det som var mest skrämmande med den första zombiefilmen The Night of the Living Dead 1968 för en amerikansk vit medelklasspublik var kanske inte så mycket konceptet med levande döda som det faktum att den har en svart karaktär i en ledande roll?

Rädslor behövs för att skrämma, exempelvis 50-talets invaderande marsianer som såklart representerade kommunismen. Eller tidlösa rädslor för mörkret, döden och förlust. Om jag skulle göra en nutida svensk skräckfilm skulle den handla om homosexuella tv-pejlare som gifter sig, reser minaret-torn och gör så det inte finns något kaffe när man kommer till jobbet på morgonen.  • Comments(0)//blogg.jplace.se/#post61

The butter shave

ÖvrigtPosted by Jonas Fri, September 17, 2010 20:52:25
Mitt mål är att göra rakningen till en oas av egenvård i den trista vardagen istället för att bara avlägsna oönskad ansiktsbehåring. Jag anser att det alltid finns nya sätt, produkter mm. att upptäcka för att ytterligare förhöja resultat, bekvämlighet, kostnadseffektivitet osv. Det är som en organisation; även om det fungerar bra just nu kan man alltid omvärdera och se över verksamheten samt anpassa sig efter rådande omständigheter. Varje metod har sina för- och nackdelar naturligtvis, dock har jag fastnat för kniv (då jag tagit mig tid att vässa dessa) samt den klassiska säkerhetshyveln. Till min säkerhetshyvel har jag alltid använt japanska Feathers blad, av många ansedda som de skarpaste på marknaden. I ett tillstånd av tillfälligt sinnesförvirring bestämde jag mig nyligen för att testa de aningen billigare Derby-bladen, vilket ungefär var jämförbart med att försöka hyvla bort morrhåren med industriblad-skrapan till spishällen. Dessutom har Derby-förpackningen inte någon blade disposal på baksidan. Vad gäller smör så har jag faktiskt inte provat det som substitut för rakkräm, dock vore det ganska lätt att genomföra ett test. Måste nog testa det vid nästa tillfälle. Faran är att det känns så bra att man smörjer in hela kroppen och somnar i en solstol dock.

Konsumentvägledningsbilder:


  • Comments(0)//blogg.jplace.se/#post60

It's my bag, baby

ÖvrigtPosted by Jonas Thu, September 16, 2010 13:22:27
Idag föddes en ny skapelse, nämligen kaffepåsen:
En st. tepåse + kaffe = kaffepåse. Varför finns inte dessa i hyllorna idag?
Nu är det bara att vänta på att miljonerna börjar rulla in.

  • Comments(0)//blogg.jplace.se/#post59
Next »